mainos

Vitamiinit ja kivennäisaineet – mitä ne ovat?

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat elintärkeitä ihmisen elimistölle. Ne ovat elimistön suojaravintoaineita, joilla on elimistön toiminnassa monenlaisia tehtäviä. Ihminen ei pysty hyödyntämään ravinnostaan saamaansa energiaa, jollei ruokavaliossa ole tarpeeksi vitamiineja ja kivennäisaineita. Muun muassa antioksidantit osallistuvat elimistön puolustusreaktioihin ja ne ylläpitävät meidän vastustuskykyämme erilaisia pöpöjä vastaan. Ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan vitamiineja tai kivennäisaineita, joten ne on saatava ravinnosta tai purkista. Varsinkin jos ihminen syö niukasti tai ravintoköyhää ruokaa, niin kannattaa käyttää monivitamiini-kivennäisainevalmistetta päivittäin. Esimerkiksi laihduttaessa syödessä alle 1200 kcal päivässä, niin kannattaa todella turvat päivittäinen vitamiinitarve monivitamiinivalmisteella.

Vitamiinit jaetaan kahteen eri luokkaan, vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin. Vitamiineja on kaiken kaikkiaan 13 erilaista ja ne eivät pysty korvaamaan toisiaan. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-vitamiini, D-vitamiini, E-vitamiini sekä K-vitamiini. Vesiliukoisia vitamiineja ovat B-vitamiini ja C-vitamiini, joista B-vitamiinilla on monta alavitamiinia.

Kivennäisaineet tulevat maaperästä. Niitä ovat makrokivennäisaineet ja mikrokivennäisaineet. Mikrokivennäisaineita kutsutaan yleisimmin hivenaineiksi. Kivennäisaineet jaotellaan näihin luokkiin sen perusteella, että paljonko niitä on ihmisen elimistössä ja paljonko niitä tarvitaan päivittäin. Makrokivennäisaineita ovat muun muassa kalsium, natrium, fosfori, magnesium, kalium ja kloridi ja niitä tarvitaan päivittäin yli 100 mg. Hivenaineita ovat muun muassa rauta, kromi, jodi, seleeni ja kupari. Niitä on tutkijoiden mukaan olemassa 13 – 16 erilaista ja niitä tarvitaan päivittäin hyvin vähän, vain alle 100 mg.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.