mainos

A-vitamiini

A-vitamiini, jonka toinen nimi on retinoli, on yksi tärkeistä rasvaliukoisista vitamiineista, jota kehomme tarvitsee. A-vitamiinin saanti on todella tärkeää näkökyvylle ja luustolle. Jotta ihminen pystyy näkemään hämärässä, niin hänen on saatava a-vitamiinia. Jos a-vitamiini puuttuu, niin näkökyky heikkenee ja jos puutostila on erittäin vakava, niin se voi johtaa jopa sokeuteen. Kehitysmaissa asuvilla pienillä lapsilla esiintyy runsaasti tätä a-vitamiinin puutoksen aiheuttamaa sokeutta. Luustoon a-vitamiini vaikuttaa siten, että se on mukana luuston rakentumisessa. A-vitamiinilla on merkitystä näiden asioiden lisäksi myös immuunivasteen kehittymiselle sekä lisääntymiskyvylle.

A-vitamiinin oikea annostelu on ensiarvoisen tärkeää, sillä a-vitamiinin yliannostus aiheuttaa ihmiselle myös vaaroja, koska se varastoituu ihmisen elimistöön. Erityisiä vaaroja liikasaannista voi tapahtua maksalle.

A-vitamiinin puutosoireet

  • hämäräsokeus
  • kuiva iho ja/tai kalpea iho, ihon hilseily

A-vitamiinin yliannostuksen oireet

  • uneliaisuus
  • ruokahaluttomuus
  • ärtyneisyys
  • maksan toimintahäiriöt
  • luustomuutokset

A-vitamiinin lähteet

A-vitamiinia saadaan kasviksista ja liharuoista. Kasviksista erityisesti porkkana ja pinaatti ovat hyviä a-vitamiinilähteitä. Liharuoista erityisesti maksa on hyvä a-vitamiinin lähde, sillä jo paketillisen maksalaatikkoa syömällä kattaa a-vitamiinitarpeensa pariksi viikoksi. Tutkimusten mukaan naiset saavat a-vitamiininsa pääasiassa vihanneksista ja miehet lihasta. Myös rasvaiset maitotuotteet sisältävät a-vitamiinia, erityisesti juusto on hyvä a-vitamiininlähde.

A-vitamiini ja raskaus

Raskaana olevien tulisi välttää a-vitamiinia ja tämän takia esimerkiksi maksaruoista tulisi kokonaan luopua raskauden ajaksi. Liika a-vitamiinin saanti voi aiheuttaa raskaana olevalle sikiön suurentuneen epämuodostumariskin.

Jos syö ravintoköyhää ruokaa, niin kannattaa nauttia multivitamiinitabletteja päivittäin. Näin varmistaa sen, että saa kaikki tarpeelliset vitamiinit ja että niiden suhde on tasapainossa.

Tilaa Vitamiinit netistä

Fitnesstukun vitamiinit tilaat täältä

One Response

  1. Vitamiinit ja kivennäisaineet – mitä ne ovat? | Laihdutus ja Terveys Says:

    […] kaikkiaan 13 erilaista ja ne eivät pysty korvaamaan toisiaan. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-vitamiini, D-vitamiini, E-vitamiini sekä K-vitamiini. Vesiliukoisia vitamiineja ovat B-vitamiini ja […]

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.