Painoindeksi

Painoindeksi eli BMI (body mass index)on luotettava mittari arvioimaan, että onko itsellä liikapainoa vai ei. Useiden tutkimusten mukaan painoindeksillä on suora vaikutus terveyteen. Kun selvittää oman painoindeksinsä ja sen lisäksi tarkistaa vielä vyötärömittansa, niin saa selville varman vastauksen siitä, että kuinka paljon omassa kehossa on liikaa. Toki painoindeksiin ei voi sataprosenttisesti luottaa, vaan täytyy myös huomioida se, että eri ihmisillä on erilainen kehonrakenne. Jos oma vartalo on urheilullinen ja lihaksia on paljon, niin luonnollisesti lihakset painavat enemmän kuin rasva.

Painoindeksilaskuri

Alla on painoindeksilaskuri, joka osaa laskea painoindeksin myös iän ja sukupuolen huomioiden. Lasten painoindeksilaskuri löytyy siis samasta lomakkeesta kun syötät lapsen iän laskuriin. Lapsilla on eroa painoindeksirajoissa iän mukaan ja myös mies ja nainen valinta muuttaa rajoja. Miesten painoindeksi voi olla vähän alempi nuoremmalla iällä kuin naisilla. Syötä painoindeksilaskuriin oma ikäsi vuosina, valitse sukupuoli, pituus senttimetreinä sekä paino kilogrammoina. Kaikki arvot täytyy syöttää numeroina. Jos haluat käyttää desimaalinumeroita eroita ne pisteellä eikä pilkulla painolaskurissa.

yksikkö  
ikä  
sukupuoli  
pituus ft in
paino lb
pituus cm
paino kg
calculator.net

Painoindeksi lasketaan niin, että oma paino jaetaan pituuden neliöllä. Laskiessa paino ilmaistaan kiloina ja pituus ilmaistaan metreinä. Esimerkiksi 80 kiloa painavan ja 165 cm pituisen henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti: 80 / 1.65 x 1.65 eli tulos on 29.

Painoindeksin rajat:

Alle 19 – alipainoinen

19-25 – normaalipainoinen

25-30 – lievästi ylipainoinen

31-40 –merkittävästi ylipainoinen

Yli 40 – huomattavasti ylipainoinen

Jos painoindeksi on yli 25, niin kannattaa miettiä muutaman kilon pudottamista, sillä jo se edistää terveyttä. Jos painoindeksi on 31 tai enemmän, niin toimenpiteisiin täytyy ryhtyä saman tien, jos haluaa pitää terveydestään huolta. Silloin laihduttaminen on todella suositeltavaa. Jos ei ole aivan varma siitä, että kannattaako ruveta laihduttamaan, niin kannattaa jutella oman lääkärin kanssa. Lääkäri voi tehdä tarvittavat testit ja selvittää terveydentilan. Lääkäri voi myös antaa ohjeita turvalliseen laihduttamiseen.