mainos

5/2 paasto – kahden päivän paasto ohjeet – mosleyn dieetti

5/2 paasto lisää suosiotaan Suomessa. Tämä menetelmä on ikivanha tapa pudottaa painoa ja saada terveysvaikutuksia ja nyt vuosien tauon jälkeen tämä 5/2 paasto on taas ihmisten mielissä. Suomessa nyt keväällä 2013 esitetty Michael Mosleyn dokumentti Syö, paastoa ja elä pitempään (Eat, Fast and Live Longer) on aiheuttanut paljon keskustelua siitä, että onko tämä ikivanha tapa paastota oikeasti tie terveempään ja pitempään elämään? Jos haluaa perehtyä tähän menetelmään vielä paremmin, niin tästä paastodieetistä kertoo kirja The Fast Diet.

5/2 Paastodieetin toteutus

5/2 paastossa ihminen syö viitenä päivänä viikossa aivan normaalisti, myös herkuttelu kohtuudella on sallittu. Kahtena päivänä viikossa kalorimäärä rajoitetaan 500 kcal naisilla ja 600 kcal miehillä päivässä. Tämä on vain neljäsosa ihmisen päivittäisestä kaloritarpeesta. Näinä kahtena päivänä keho menee paastotilaan ja samoja terveysvaikutuksia on havaittu kun esimerkiksi 5 päivän paastossa. Nämä kaksi paastopäivää eivät saa olla peräkkäin ja 500 kcal saa sisältää mitä tahansa ruokia. Joidenkin tutkijoiden mielestä on tärkeätä, että tuo 500 kcal syödään paastopäivänä kaikki kerralla, mutta joidenkin mielestä voi hyvin jakaa sen kahteen tai kolmeen pienempään ateriaan. Jotkut tällaisella paastolla elävät haluavat käyttää 500 kcal vain mehuihin ja kasviksiin ja tällä tavalla he antavat keholleen aikaa hengähtää aina paastopäivinä.

Miten keho toimii 5-2 paastossa?

Ihmiskeho vaihtelee koko ajan kahden eri aineenvaihduntatilan välillä. Se joko varastoi energiaa tai se polttaa energiaa. Kun ihminen syö, niin keho varastoi energiaa sitä varten, että energiaa tarvitaan tulevaisuudessa. Insuliini määrittelee tätä tilaa tasollaan. Jaksoittaisen paaston aikana keho ei varastoi ruoasta saatavaa energiaa tulevaisuuteen, vaan keho on koko ajan energiankulutustilassa. Tämä on samanlainen tila joka esi-isillämme oli joskus muinoin, kun ruokaa ei ollut joka päivä saatavissa.

Vaikutukset elimistöön

5/2 paaston vaikutuksia elimistöön on tutkittu ja erään teorian mukaan ajoittainen rankka paasto tekee hyvää aivotoiminnalle ja sen on todettu myös vähentävän kehosta hormoneja, jotka kiihdyttävät ikääntymistä. Tämän teorian mukaan ajoittainen paastoaminen myös pienentää todennäköisyyttä saada diabetes, sairastua Alzheimerin tai Parkinsonin tauteihin tai dementiaan. Laboratoriokokeet ovat osoittaneet myös, että osittainen paasto laskee verenpainetta sekä veren pahaa LDL-kolesterolia.

Voiko tämä paasto toimia?

Jotkut suomalaiset ravintoekspertit ovat sitä mieltä, että tässä 5+2 paastossa ei ole mitään järkeä. Kuitenkin jos asiaa ajattelee maalaisjärjellä ja haluaisi rajoittaa syömäänsä kalorimäärää viikossa laihtumisen toivossa sekä terveysvaikutusten toivossa, niin ei tämä tapa kovin vaarallinen voi olla. Varmasti vaarallisempaa on olla sairaaladieetillä, pussikeittodieetillä tai monen päivän paastolla. Joillekin tällainen tapa voi sopia oikein hyvin. Useilla nimittäin laihduttaminen kaatuu siihen, että se on niin jatkuvaa. Joka päivä täytyy katsoa mitä suuhunsa pistää ja kaikista herkuista täytyy luopua. Tässä menetelmässä täytyy ”kitua” vain kahtena päivänä viikossa tosissaan ja viitenä päivänä viikossa saa elää normaalisti. Miksei tätä kokeilisi…?

Helposti luulisi, että tällainen ajoittainen syömättömyys aiheuttaa vastaavasti ylensyöntiä ja herkuttelua tavallisina ruokapäivinä. Kuitenkin tätä paastoa toteuttaneet koehenkilöt eivät sortuneet ylettömään mässäilyyn tavallisina ruokapäivinä, vaan heille kävi päinvastoin. Ajoittaiset paastopäivät aiheuttivat sen, että keho ei kaivannutkaan enää epäterveellisiä ruokia samalla tavalla kuin ennen tätä paastodieettiä.

Neuvoja 5+2 paastoon

Jos olet kovin ylipainoinen, niin käy ensin lääkärintutkimuksessa. Mitään dieettiä ei tule aloittaa ilman lääkärin arvioimaa terveydentilaa. Tämä paastodieetti ei myöskään sovi todella laihoille ihmisille.

Juo paljon vettä joka päivä ja varsinkin paastopäivinä. Valitse itsellesi helpoimmat päivät viikosta paastoamiseen, sellaiset päivät jolloin ei tarvitse harrastaa esimerkiksi rankkaa liikuntaa tai tehdä rankkaa ajatustyötä. Älä paastoa juhlapäivinä tai sellaisina päivinä kun olet sopinut ravintolakäynnin tai kahvilatreffit. Elä elämääsi normaalisti, äläkä ajattele paastoa koko ajan! Jos paastopäivinä on kamalan huono olo, niin syö jotain mitä saa pureskella vaikkapa omenaa tai selleriä.

Esimerkkejä 500 kcal päivistä:

Aamiainen

 • 1 kuppi kahvia/teetä
 • 2 keitettyä kananmunaa 180 kCal
 • 1 verigreippi 50 kCal

Päivällinen

 • 140 g kananrintaa ilman nahkaa 148 kCal
 • 100 g kukkakaalia 16 kCal
 • salaatti, jossa jäävuorisalaattia, tomaattia ja kurkkua 40 kcal

Iltapala

 • Lasi tuoremehua 60 kcal

Toinen ruokaohje, jossa alle 500 kcal päivässä

Aamiainen

 • kaurapuuroannos 150 kcal

Päivällinen

 • kasvissosekeitto 100 kcal
 • leipä kinkulla 100 kcal

Iltapala

 • Rahkapurkki 250 g 150 kcal

5:2 paasto dieetti kokemuksia

Oletko kokeillut tätä dieettiä itse? Onnistuiko painonpudotus paastolla? Tuliko mässäiltyä ei-paasto päivinä liikaa? Kerro kokemuksesi tästä paastosta tai pidä päiväkirjaa omista kokemuksistasi alla kommenteissa.

2 Responses

 1. Mies 55v Says:

  Olen lopputalvesta, eli n. puoli vuotta, noudattanut 5/2 paastoa vaimoni kanssa. Molemmilla on paino pudonnut useita kiloja. Minulla n. 7kg.

  Viimeisen parin kilon pudottaminen ei meinannu onnistua, paino jämähti paikalleen.Olin huomaamattani kehittänyt tavan tankata edellisenä iltana vähän ylimääräistä.

  Samoin jämähdin paastopäivänä tunneiksi sohvalle. Lopetin extra tankkaukset ja yhdistin paastopäivälle kevyttä liikuntaa, kävelyä tai uintia. Johan lähti taas paino putoamaan.

  Laihtuminen poisti lähes täysin melkein kroonistuneen selkäkipuni ja kuorsaus kuulemma on vähentyntyt huomattavasti.

  Kävin tänään labrassa ja ensi viikolla saan tietää, vaikutukset sokeri- ja rasva-arvoihini. Jos muistan kirjoittelen niistä tänne. edelliset arvot ovat tallessa.

 2. Matti Ojala Says:

  Miksi ei tästä saa otettua
  netti kopioa.
  Olisteko ystävällinen ja ilmoitaisitte miten kopoio onnistuisi. Kiitos jos tulee tieto
  miten kopiointi onnistunnuisi.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.