mainos

B-vitamiini

B-vitamiineja on 8 erilaista ja niillä kaikilla on tärkeä tehtävä ihmisen elimistössä. B-vitamiinien suurin rooli on ihmisen energia-aineenvaihdunnassa, jonka takia b-vitamiinin puutos näkyy helposti väsymyksenä. Jos siis on kovin väsynyt, niin kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, että oma b-vitamiinin saanti on kunnossa. B-vitamiineilla on myös tärkeä merkitys ihon, hiusten ja kynsien terveyteen. Useimmiten jos kynnet katkeilevat ja hiukset ja iho eivät voi hyvin, niin määrätään ensimmäisenä B-vitamiinikuurille ja sen jälkeen mietitään vasta muita hoitokeinoja.

B1-vitamiini

B1-vitamiinilla eli tiamiinilla on tärkeä tehtävä toimia elimistössä energiantuotannossa osana erilaisia entsyymejä. Sillä on myös vaikutusta hermoston toimintaan. Jos ihminen saa liian vähän tiamiinia, niin solujen toiminta hidastuu ja oireita ovat painonlasku, ruokahalun heikkeneminen ja turvotus. B1-vitamiinia saadaan viljasta, lihasta ja vihanneksista. Yleensä suomalaisilla tiamiinin saanti on kunnossa, paitsi alkoholisteilla esiintyy yleensä tiamiinin puutosta. Tarve per vuorokausi on 1,1 mg – 1,4 mg.

B2-vitamiini

B2-vitamiini eli riboflaviini toimii ihmisen elimistössä energia-aineenvaihdunnassa ja se aktivoi kahta muuta B-vitamiinia toimimaan. Puutosoireita riboflaviinista voivat olla huulien halkeilu ja kasvojen ihottuma. Suurimman osan B2-vitamiinistaan ihmiset saavat maitotaloustuotteista. B2-vitamiinin päivittäistarve on 1,3 – 1,6 mg.

B3-vitamiini

B3-vitamiini eli niasiini toimii entsyymin osana ihmisten energia-aineenvaihdunnassa. Jos ihminen saa ruoastaan tarpeeksi proteiinia, niin niasiinin liian vähäinen saanti on todella epätodennäköistä. Niasiinin päivittäinen tarve tulee täyteen monista eri ruoka-aineryhmistä syömällä. Puutosoireita voivat olla päänsärky, iho-oireet ja anemia.

B5-vitamiini

B5-vitamiini eli pantoteenihappo vaikuttaa ihmisen energia-aineenvaihduntaan sekä ihoon.  Tämän vitamiinin päivittäistä tarvetta ei tiedetä varmaksi, mutta sen puutoksen ei ole nähty aiheuttavan mitään merkittäviä ongelmia. Yleensä ihmiset saavat sitä riittävästi. Hyviä pantoteenihapon lähteitä ovat kokojyväviljatuotteet, liha ja palkokasvit.

B6-vitamiini

B6-vitamiini eli pyridoksiini toimii kehossa antioksidanttina ja sen puutteellinen saanti on todella harvinaista. Puutteellinen pyridoksiinin saanti liittyy yleensä siihen, että syö liian vähän ja lisäksi alkoholistit ja ehkäisytablettien käyttäjät ovat riskiryhmää. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat B6 vitamiinia tarpeeksi suosituksiin nähden ja parhaita lähteitä ovat vihannekset, hedelmät, liha ja vilja.

B7-vitamiini

B7-vitamiini eli biotiini osallistuu ihmisen elimistössä rasvojen sekä hiilihydraattien aineenvaihduntaan. Tämän B-vitamiinin puutosta on havaittu vain kokeellisissa tilanteissa ja silloin puutos aiheutti ihomuutoksia, pahoinvointia ja lihaskipuja. Biotiinia saa esimerkiksi lihasta, hiivasta, maksasta ja kananmunasta.

B9-vitamiini

B9-vitamiini eli foolihappo on elintärkeä vitamiini punasolujen muodostumiselle. Jos ihminen saa liian vähän foolihappoa niin tyypillisimpiä oireita ovat väsymys, huimaus sekä ruokahalun menettäminen. B9-vitamiinin puutos aiheuttaa myös limakalvojen häiriöitä. Hyviä foolihapon lähteitä ovat hedelmät, palkokasvit, mustikat ja paprika ja muistettavaa on, että kuumennus tuhoaa B9-vitamiinin.

B12-vitamiini

B12-vitamiini eli syanokobalamiini on todella tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostukselle. Jos ihminen ei saa tarpeeksi B12-vitamiinia, niin siitä saattaa olla seurauksena anemiaa. B12 vitamiinin lähteitä ovat eläinperäiset ruoka-aineet ja yleensä suomalaiset saavat B12-vitamiinia moninkertaisesti suosituksiin nähden. Riskiryhmää ovat vegaanit, jotka eivät syö eläinkunnan tuotteita ollenkaan.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.