mainos

K-vitamiini

K-vitamiinin tehtävät

K-vitamiini on vitamiini, jota tarvitaan veren hyytymiseen sekä kalsiumin aineenvaihduntaan. K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja se varastoituu elimistöön. Sen merkitys näkyy myös muiden proteiinien tuotannossa.

K-vitamiinin puutosoireet

K-vitamiinin puutosoireet ovat hyvin harvinaisia. Yleisin oire on ripuli ja lisäksi saattaa olla verenvuotoa ikenissä ja limakalvoissa. K-vitamiini puutos voi näkyä myös siten, että haavat parantuvat hitaasti ja mustelmia syntyy helposti.

K-vitamiinin liikasaanti

K-vitamiinin liiallisesta saannista ei näytä olevan tutkimusten mukaan terveille ihmisille mitään haittaa. Ainoastaan ihmisten, jotka käyttävät veritulpan jälkeistä verenohennuslääkitystä, tulee kiinnittää huomiota, etteivät saa liikaa K-vitamiinia.

K-vitamiinin lähteet

Parhaita K-vitamiinin lähteitä ravinnosta ovat vihreät lehtikasvikset kuten pinaatti, parsakaali ja lehtikaali sekä maksa ja kasviöljyt. Myös perunasta ja kananmunista saa paljon K-vitamiinia. Suoliston bakteerit takaavat yleensä sen, että ihminen saa riittävästi K-vitamiinia. Jos kuitenkin bakteerikanta muuttuu esimerkiksi antibioottikuurin yhteydessä, niin K-vitamiinin riittävään saantiin täytyy kiinnittää huomiota.

K-vitamiinisuositus

Päivittäinen kansainvälinen K-vitamiinisuositus on aikuisilla 70 – 140 mikrogrammaa vuorokaudessa. Suomessa ei ole asetettu K-vitamiinille erikseen päivittäistä suositusta.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.