mainos

E-vitamiini

E-vitamiinin tehtävät

E-vitamiini on yksi ihmiselle tärkeistä rasvaliukoisista vitamiineista. E-vitamiini toimii ihmisen elimistössä antioksidanttina ja se suojelee kehossa olevia soluja ja rasvahappoja vapailta radikaaleilta. E-vitamiini on ainut rasvaliukoinen vitamiini joka toimii kehossa näin, minkä takia sen tehtävä on ensiarvoisen tärkeä. Rasvahapot eivät hapetu ja lipidit eivät tuhoudu.

E-vitamiinin puutoksen oireet

Kun ihminen saa tarpeeksi e-vitamiinia, niin riski sairastua verenkierrollisiin sairauksiin ja syöpään pienenee. Lisäksi e-vitamiini vaikuttaa immuunijärjestelmään ja dna:n korjaukseen. Yleensä e-vitamiinin puutostila on harvinainen ja sitä on tavattu vain keskosilla ja rasvan imeytymishäiriöistä kärsivillä ihmisillä. Puutos aiheuttaa lihasten heikkoutta, tasapainon ja koordinaation heikkenemistä, ääreishermoston vaurioita sekä silmän verkkokalvon vaurioita.

E-vitamiinin liikasaannin oireet

E-vitamiinin liikasaannista voi aiheutua erilaisia verenvuotosairauksia, koska E-vitamiini toimii antikoagulanttina.

E-vitamiinin lähteet

E-vitamiinin lähteitä ovat kasvimargariinit ja kylmäpuristetut rypsiöljyt, auringonkukkaöljyt, soijaöljyt ja maissiöljyt. Lisäksi e-vitamiinia saa myös kokojyvävalmisteista, munankeltuaisesta, kalan mädistä ja pähkinöistä. Kasvikunnan tuotteista paljon e-vitamiinia sisältävät kukkakaali, kiivi ja mango.

Suositus E-vitamiinille

Suositus E-vitamiinin päivittäiselle saannille on noin miehillä 10 mg ja naisilla 8 mg.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.