mainos

D-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja se on todella tärkeä vitamiini. Erityisesti vauvojen ja lapsien on nautittava d-vitamiinitippoja, koska d-vitamiinin puutos on vakavaa ja vajaus voi hidastaa lapsen kasvua ja luuston kehittymistä. Kesäaikana elimistö saa d-vitamiinia auringonvalosta, joten silloin aikuisilla ei yleensä esiinny d-vitamiinin puutosta. Mutta talvella kun auringonvalon saanti on niukkaa, niin aikuisillekin suositellaan d-vitamiinitabletteja. Ravinnosta d-vitamiinia saa kalasta ja öljystä. Sitä on myös vähän maitotuotteissa ja kananmunissa.

D-vitamiinin päivittäinen suositus ja puutoksen oireet

Jos d-vitamiinin päivittäisessä tarpeessa, joka on noin 7,5 mikrogrammaa, esiintyy vajausta, niin siitä seuraa monia oireita. Luusto alkaa pehmetä, jolloin esimerkiksi murtumia tulee paljon helpommin. Lasten puutosoireita ovat ruokahaluttomuus ja heikkouden tunne. Jos d-vitamiinia ei saa tarpeeksi, niin saattaa myös altistua helpommin erilaisille infektiotaudeille. Tästä päivittäisestä suosituksesta on olemassa monta eri mielipidettä. Joidenkin tutkijoiden mielestä päivittäistä suositusta voisi nostaa moninkertaiseksi, jolloin saavutettaisiin merkittäviä hyötyjä eri sairauksien torjunnassa.

D-vitamiinin liikasaanti

D-vitamiini kertyy elimistöön, mutta yliannostuksesta ei aiheudu vaaraa. Vasta todella suurilla d-vitamiinimäärillä voi tapahtua D-vitamiinimyrkytys.

One Response

  1. Vitamiinit ja kivennäisaineet – mitä ne ovat? | Laihdutus ja Terveys Says:

    […] 13 erilaista ja ne eivät pysty korvaamaan toisiaan. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-vitamiini, D-vitamiini, E-vitamiini sekä K-vitamiini. Vesiliukoisia vitamiineja ovat B-vitamiini ja C-vitamiini, joista […]

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.