mainos

Kannattaako syödä vitamiineja purkista?

Melkein kaikki taitavat tietää lauseen, että jos syö terveellisesti ja monipuolisesti ruokaympyrän eri osioista, niin ei tarvitse enää erikseen vitamiineja purkista. Mutta mikä sitten on tarpeeksi ja mikä on tarpeeksi monipuolista? Tämä on ehkä se vaikeampi kysymys monelle. Kannattaako popsia vitamiineja purkista vai voiko luottaa siihen, että saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet ruokavaliostaan?

Kun kuuntelee tai lukee monivitamiinien puolustajia, niin heidän perusteensa purkkivitamiinien käytölle vaikuttavat varsin järkeviltä. Kun tutkimuksia on tehty, niin on huomattu, että ihmisten ravinnossa on vakavia puutteita c-, d- ja e-vitamiinien osalta. Usein myöskään päivittäistarve kalsiumin ja magnesiumin kohdalla ei täyty. Tällaisessa tilanteessa paras ensiapu on ottaa käyttöön monivitamiinit purkista. Nimittäin terveelliseen ruokavalioon siirtyminen on paljon mittavampi projekti, kuin se että alkaa käyttää ravintolisiä. Tällöin on siis todella perusteltua syödä ravintolisiä.

Kuitenkin siitä ollaan maailmalla varmasti yhtä mieltä, että paras vaihtoehto olisi saada kaikki vitamiinit suoraan ruoasta, mutta aina se ei ole arjen kiireessä mahdollista. Tällöin on parempi käyttää ravintolisiä kuin kärsiä vitamiinin puutosoireista.

Purkkivitamiinien syömisessä kannattaa kuitenkin pitää järki kädessä siinä, että pelkkiin purkkivitamiineihin ei voi täysin nojata. Aina on edes yritettävä niiden syömisen lisäksi syödä monipuolista ja terveellistä ravintoa. Lisäksi pitää muistaa se, että ainoastaan vitamiinien syöminen ei ehkäise sairauksia, vaan sairauksien ehkäisy on kiinni monesta muustakin asiasta. Täytyy myös syödä hyvin, nukkua riittävästi sekä harrastaa liikuntaa.

D-vitamiini on siitä poikkeava vitamiini, että sen hyöty ihmiskeholle on niin suuri, että vaikka ainoastaan purkista syötynä se aiheuttaa paljon positiivisia terveysvaikutuksia. D-vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin silloin, jos kyseessä on vauva, lapsi tai raskaana oleva tai imettävä äiti. Talvisaikaan useimmilla suomalaisissa d-vitamiinin saannissa esiintyy vakavaa vajetta.

One Response

  1. Kari Korhonen Says:

    ”e-vitamiinien osalta”

    en syö e vitamiinia, koska sillä on todettu olevan suuri yhteys äkkikuolemaan.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.