mainos

Vitamiinit ovat elintärkeitä ihmiselle

Vitamiineilla on elintärkeitä tehtäviä ihmisen elimistössä. Jos tuntuu, että kaikki ei ole omassa kehossa kunnossa, niin kannattaa miettiä, että saako tarpeeksi vitamiineja ravinnostaan. Joskus väsyminen, yleiskunnon heikkeneminen, jatkuva sairastelu ja huonot yöunet saattavat johtua liian vähäisestä vitamiinien saannista. Kansanterveyslaitoksen johtajan Pekka Puskan mukaan jokaisen suomalaisen tulisi syödä ainakin 400 g kasviksia päivässä, jotta päivittäinen vitamiinin tarve täyttyy. Nykyään valitettavasti on vielä niin, että kasviksia viljellään erilaisilla tavoilla ja tehokkuuteen perustuvassa viljelyssä kasvisten vitamiiniaste on heikompi kuin mitä se oli aiemmin. Jos tämä otetaan huomioon, niin päivittäinen kasvismäärä vielä huomattavasti suurempi, kuin Pekka Puskan suositus.

A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja sillä on tärkeä tehtävä ihmisen luuston ja näkökyvyn hyvinvoinnille. Sitä voidaan myös kutsua ihovitamiiniksi, sillä toimiakseen hyvin ihosolut tarvitsevat d-vitamiinia. A-vitamiinin puuttuessa näkökyky voi heikentyä ja vaikea puutostila voi johtaa jopa sokeuteen.

E-vitamiini

E-vitamiinin tehtävänä on estää hapettumista ihmisen kudoksissa. E-vitamiini toimii siis antioksidanttina. E-vitamiinia tarvitsee erityisen paljon raskaana ollessaan, imettäessään, raskaassa fyysisessä rasituksessa sekä laihduttaessaan.

D-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja ihminen pystyy tuottamaan sitä itsekin auringonvalon avulla. Suomalaiset kärsivät usein talvisaikaan d-vitamiinin vajauksesta, koska auringonvalon saanti jää niin vähäiseksi. D-vitamiiniin puutos aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla luuston heikkenemistä, josta seurauksena voi olla osteoporoosia.

C-vitamiini

C-vitamiinilla on elimistössä monia eri tehtäviä ja pääasiassa se toimii antioksidanttina. Erityisesti urheilijoiden on tärkeää saada paljon c-vitamiinia. C-vitamiinin vaikutusta on tutkittu paljon flunssan ehkäisyyn ja sillä on todettu olevan merkitystä ihmisen vastustuskyvylle.

Näitä vitamiineja ja myös muita elintärkeitä vitamiineja, joita ovat B-vitamiini, pantoteenihappo, foolihappo, sinkki, kromi ja kalsium on saatava päivittäin. Ravintoterapeutit ja professorit suosittelevat monivitamiinivalmisteita täydentämään terveellistä ruokavaliota. Näin voi varmistaa sen, että saa varmasti kaikki hyvinvoinnille tärkeät vitamiinit. Monivitamiinivalmiste on hyvä vaihtoehto sen takia, että siinä on vitamiineja juuri oikea määrä yhdessä tabletissa ja asiaa ei tarvitse miettiä sen enempää.

One Response

  1. Kannattaako syödä vitamiineja purkista? | Laihdutus ja Terveys Says:

    […] kysymys monelle. Kannattaako popsia vitamiineja purkista vai voiko luottaa siihen, että saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet […]

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.