mainos

Lapsen lihavuus

Lasten lihavuus on tullut yleisemmäksi ongelmaksi viime vuosina. Tällä hetkellä noin joka kymmenes suomalainen lapsi on ylipainoinen. Yleensä ylipainoinen lapsi on ylipainoinen myös aikuisena, joten siitä syystä kierre pitäisi saada katkaistua.

Jos lapsi on lihava, niin hänellä on normaalikokoista lasta suuremmat todennäköisyydet sairastua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksiin sekä 2-tyypin diabetekseen. Unohtamatta sitä, että lihava lapsi on usein väsynyt, uniongelmainen ja vatsa- sekä pääkipuinen. Lihavuus vaikuttaa myös lapsen minäkuvaan ja usein heillä on normaalia alhaisempi itsetunto ja sitä kautta useimmin masentuneisuutta kuin normaalipainoisilla lapsilla.

Lapsen lihavuudelle on yleensä kaksi syytä: epäterveellinen ruokavalio ja liikunnan puute. Ainoastaan noin 10 prosentilla liikalihavista lapsista on jokin sairaus lihavuutensa taustalla. Vanhemmat ovat vastuussa lapsensa lihavuudesta suurelta osin, sillä he ehkä tarjoavat lapselle liian runsasenergistä ruokaa ja antavat lapsen pelata kotona tietokonepelejä sen sijaan että hän leikkisi liikkuen. Koulumatkatkin saatetaan taittaa autokyydillä, jolloin vähäinenkin hyötyliikunta jää pois.

Usein lihavuus on koko perheen ongelma. Lapsen lihavuus lähtee kotona olevasta ruokavaliosta, jolloin yleensä koko perhe syö yhtä epäterveellistä ruokaa. Jos koko perhe mässäilee rasvasta ruokaa, juo limua ja napostelee sipsejä ja karkkeja, niin lapsi tottuu tähän ja väärät tavat seuraavat häntä koko loppuelämän ajan.

Lasten laihdutus on hieman erilaista kuin aikuisten laihdutus. Se täytyy aina tehdä suunnitelmallisesti yhteistyössä lääkärin kanssa. Lasta ei voi laittaa dieetille niin kuin aikuista, vaan hänelle täytyy suunnitella pysyvä elintapojen muutos. Kaikki lähtee siitä, että energiaa on saatava vähemmän kuin mitä kuluttaa. Laihduttaminen riippuu myös paljon lapsen iästä ja niistä asioista kannattaa jutella tarkemmin oman lääkärin kanssa. Lisäksi kun lisää liikuntaa osaksi lapsen arkea, niin lihomisen kierre saadaan pysäytettyä. Aluksi kannattaa aloittaa hyötyliikunnasta, pienet matkat kannattaa kävellä tai pyöräillä. Lisäksi jokin mukava fyysistä aktiivisuutta vaativa yhteinen harrastus voisi auttaa perhettä puhaltamaan yhteen hiileen ja lapsi saisi liikuntaa siinä sivussa.

Tällainen elämäntapamuutos vaatii paljon koko perheeltä ja kaikkien täytyy tukea toinen toisiaan. Se ei ole aina helppoa, mutta lastensa vuoksi kannattaa nähdä vaivaa. Tavoitteiden saavuttamiseksi kannattaa lukea laihdutusvinkkejä, jotta laihduttaminen onnistuu vähän helpommin arjen keskellä.

One Response

  1. -.- Says:

    OIKIASTI IHMISET!

    Ylipaino ei aina johdu ruoista, vaan se voi myös kiertää suvussa. Näin meillä, miten teillä?

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.