mainos

Vastustuskyky – mistä se koostuu?

Vastustuskyvyn toinen nimitys on immuunipuolustus ja se on ihmisen puolustusjärjestelmä, joka taistelee kaikkea elimistölle vierasta vastaan. Vastustuskyky suojelee elimistöä sairauksia aiheuttavilta tunkeilijoilta sekä se myös poistaa elimistöstä kuolleita tai vaurioituneita soluja ja kudoksia. Immuuni tarkoittaa koskematonta. Keho on aina alttiina erilaisille viruksille ja bakteereille, jotka yrittävät tunkeutua kehoon ja immuunipuolustuksen tehtävänä on pitää keho ”koskemattomana”.

Vastustuskyky koostuu kahdesta osasta, jotka ovat synnynnäinen vastustuskyky ja hankittu vastustuskyky.

Synnynnäinen vastustuskyky

Synnynnäinen vastustuskyky aktivoituu aina, kun vieras asia yrittää pyrkiä kehoon ja silloin ulkoinen ja sisäinen puolustus alkavat toimia. Ulkoinen puolustus koostuu ihosta ja limakalvoista ja ne toimivat ensimmäisenä, kun virus tai bakteeri yrittää päästä elimistöön. Sisäinen puolustus koostuu soluista eli fagosyyteistä, jotka toimivat joko tappamalla, syömällä tai sulattamalla viruksia ja bakteereja.

Hankittu vastustuskyky

Hankittu vastustuskyky liittyy lymfosyytteihin eli valkoisiin verisoluihin. Kun lymfosyytit kohtaavat viruksen tai bakteerin, niin siihen kohdistuu immuunireaktio. Lymfosyytit muistavat ne virukset ja bakteerit, jotka ovat olleet kehossa aiemmin, niillä on siis muisti. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä useammin lymfosyytit kohtaavat saman viruksen tai bakteerin, niin sitä kovempi on immuunireaktio. B-lymfosyytit tuottavat vasta-aineita, jolloin tunkeutuja tuhoutuu. Ne ovat proteiineja. T-lymfosyytit ovat tärkeitä syöpäsolujen ja viruksen tartuttamien solujen vastaisessa taistelussa.

Lymfosyyttien merkitys

Kun lymfosyytit taistelevat taudinaiheuttajia vastaan, niin ne vapauttavat samalla reaktiivisia happiyhdisteitä. Joskus näiden reaktiivisten happiyhdisteiden ylijäämä saattaa vaurioittaa elimistön soluja ja kudosta ja tästä seuraa oksidatiivista stressiä elimistössä. Tähän oksidatiiviseen stressiin auttavat antioksidantit. Kun ihmisen elimistössä on tarpeeksi antioksidantteja, niin ne tekevät reaktiivisia happiyhdisteitä vaarattomiksi ja oksidatiivista stressiä ei pääse muodostumaan. Antioksidantit pystyvät myös suojaamaan vastustuskyvyn jotakin osia hapettumiselta, minkä takia vastustuskyky voimistuu.

Antioksidanttien merkitys vastustuskyvylle

Antioksidantteja saa muun muassa VitaePro ravintolisästä. VitaePro sisältää luonnon omia voimakkaita antioksidantteja ja tämä ravintolisä on lisännyt jo kymmenien tuhansien ihmisten hyvinvointia ja parantanut heidän vastustuskykyään. Kokeile nyt VitaeProta!

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.