mainos

Välimeren ruokavalio

Välimeren ruokavalio on terveellinen ruokavalio ja sen on havaittu vähentävän sydänsairauksien riskiä huomattavasti. Välimeren ruokavaliossa käytetään paljon kasviksia, jotka on kasvatettu paikallisesti luonnollisin menetelmin. Kovia rasvoja käytetään erittäin vähän ja lähes ainut rasva, jota Välimeren ruoissa käytetään, on oliiviöljy. Kasvikset ja tuoreet hedelmät sisältävät paljon antioksidantteja, jotka vaikuttavat positiivisesti Välimeren ihmisten terveyteen.

Välimeren ruokavalio perustuu 15 Välimeren alueen ruokaperinteeseen. Viljatuotteita suositaan ja perunoita, pähkinöitä, papuja ja siemeniä käytetään paljon. Leipä on suosittua ja usein sen päälle laitetaan vain tilkka oliiviöljyä. Maitotuotteita, kalaa ja kanaa nautitaan Välimeren ruokavaliossa kohtuullisesti noin kerran viikossa. Punaista lihaa saa syödä ainoastaan kerran kuukaudessa. Viiniä voi nauttia hieman jokaisella aterialla, mutta aina alle puoli pullollista kerrallaan.

Välimeren ruokavalion positiiviset vaikutukset perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin, sillä Välimeren ihmiset ovat syöneet tällä samalla tavalla jo vuosikymmenten ajan. Liikunta tukee tätä ruokavaliota ja liikunnan on hyvä olla suuri osa elämää. Eräs miinuspuoli on se, että tämän ruokavalion perusteella on hankalaa tehdä ruokaympyrätyyppistä suositusta, sillä erot eri Välimeren maiden ruokavalioiden välillä saattavat olla suuriakin.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.