mainos

UV-säteet ja niiltä suojautuminen

UV-säteet ja niiltä suojautuminen ovat päivän puheenaihe kesäisin auringon paistaessa ja talvisin lumihankien hohtaessa valkoisena. UV-säteistä puhutaan paljon ja niiden vaaroista varoitellaan. Mitä UV-säteet oikein ovat ja mistä ne tulevat?

UV-säteet ovat ultraviolettisäteitä, jotka muodostuvat auringonvalosta. Auringonvalo muodostuu elektromagneettisesta säteilystä, josta osa on ultraviolettisäteilyä. UV-säteet jaetaan kolmeen eri alaryhmään: UVA-, UVB- ja UVC-säteisiin.

Ihmiset saavat ultraviolettisäteitä joka päivä kun aurinko paistaa. Vähäisessä määrin ne eivät ole haitallisia, mutta suuret määrät ovat todella haitallisia. Ikkunalasi pysäyttää auringon uv-säteet, mutta muovi ja vesi eivät pysäytä. Tämän takia lasiset aurinkolasit ovat ehdottomat kesällä, muoviset eivät riitä. Kannattaa myös muistaa, että vedessäkään ei ole turvassa uv-säteiltä, koska ne läpäisevät veden. Iho kannattaa suojata vaatteilla ja aurinkovoiteilla.

UV-indeksi

UV-indeksi kertoo meille, että kuinka voimakasta uv-säteily on. Kannattaa kesäisin seurata uutisista näitä UV-raportteja. Ilmastonmuutos ja ilmakehän oheneminen ovat vaikuttaneet UV-säteilyyn niin, että vuosi vuodelta suurempi määrä UV-säteitä pääsee maan pinnalle saakka.

UV-säteiden vaarat

Monet ottavat aurinkoa rusketuksen toivossa ja totta on, että UV-säteet aiheuttavat ruskettumista. Ne kuitenkin eivät ulotu ainoastaan ihon päällimmäiseen kerrokseen vaan ne pääsevät syvälle ihoon ja voivat aiheuttaa kudosvaurioita. Tästä seurauksena on ihon palaminen. Silmissä UV-säteet aiheuttavat reaktiivisten happiyhdisteiden syntyä ja sitä kautta silmän solut saattavat tuhoutua ja silmät saattavat vaurioitua pysyvästi. Tästä syystä myös talvella täytyy huomioida hyvien aurinkolasien merkitys ulkoillessa.

Antioksidanteista suojaa

UV-säteiltä voi suojautua myös sisäisesti syömällä antioksidantteja. Muun muassa astaksantiini varastoituu ihoon ja suojaa ihoa ultraviolettisäteilyltä. Luteiini ja zeaksantiini suodattavat haitallisia osia pois auringonvalosta ja suojaavat ihoa sitä kautta. Näitä kaikkia ihon suojaamisen kannalta tärkeitä antioksidantteja on VitaePro –ravintolisässä. VitaePro on muutenkin loistava ravintolisä, sillä se sisältää kaikki päivittäin tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet ja se on parantanut jo monen ihmisen hyvinvointia ja jaksamista.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.