mainos

Terve elämä

Jos omassa elämäntavassa on muutettavaa positiivisempaan suuntaan, niin kannattaa tehdä selkeät tavoitteet ja alkaa aktiivisesti pyrkimään niihin. Kaikkea ei kannata remontoida kerralla, vaan ottaa aina yksi muutos kerrallaan työn alle. Muutosta voi olla esimerkiksi laihduttaminen, tupakan polton lopettaminen tai liikunnan aloittaminen. Nämä ovat niin suuria asioita, että niitä kaikkia ei pysty muuttamaan kerralla. Kannattaa aloittaa yhdestä, siitä itselleen helpoimmasta, ja siinä onnistuessaan saa lisäpuhtia sitten seuraavaan haasteeseen.

Kannattaa aloittaa päiväkirjan pitäminen. Ensiksi täytyy kirjata ylös tarkka muutossuunnitelma ja aikataulu. Aikatauluun täytyy kirjoittaa aloituspäivämäärä, välitavoitteet sekä lopullinen tavoite määräaikoineen. Kannattaa myös kirjoittaa ylös mahdolliset tukihenkilöt, voimavarat ja keinot torjua mahdollisia esteitä. Kannattaa tehdä mahdollisimman konkreettinen suunnitelma, se auttaa tavoitteeseen pääsemisessä. Päiväohjelma laihtumista tavoitellessa voi olla ruokalistan suunnittelu ja se, että mitä nykyisistä käytössä olevista ruoka-aineista vaihdetaan kevyempiin. Liikunnan voi hoitaa työmatkoilla tai asiointimatkoilla, se menee ikään kuin siinä sivussa.

Jos repsahtaa, niin se ei ole maailmanloppu. Kannattaa suhtautua repsahdukseen oppimiskokemuksena. Se on aivan välttämätön tapahtuma tavoitteeseen pääsemisessä. Kannattaa kirjoittaa lipsahdus ylös ja miettiä että mikä johti siihen. Syyt kannattaa eritellä tarkkaan ja miettiä että millä tavoin voisi ennakoida näitä syitä jotka johtivat lipsahdukseen.  Jatkossa osaa sitten vältellä näitä asioita, jotka johtivat repsahdukseen. Ne voivat olla vaikka omaan tilanteeseen sopimaton seura tai tietyt omat mielentilat. Itselleen voi antaa myös pienen pelivaran eli vaikka niin että yhdeksässä tapauksessa kymmenestä kieltäytyy houkuttelevasta asiasta mutta yhden kerran kymmenestä sallii sen itselleen. Näin voi toimia vaikka karkkilakossa. Kun ottaa silloin tällöin vähän karkkia, niin sen houkuttelevuus vähentyy. Se ei tunnu enää kielletyltä hedelmältä, eikä siitä syystä niin houkuttelevalta.

Jos pystyy toteuttamaan muutosta 6 kuukauden – 1 vuoden ajan, niin sen pysyvyys on tutkimusten mukaan melko hyvä. Siitä luultavasti tulee osa elämää koko loppuelämän ajaksi. Kannattaa muistaa myös, että tällaiset positiiviset elämäntapamuutokset myös edistävät terveyttä ja pidentävät ikää. Tuloksista saa siis nauttia koko loppuelämän ajan.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.