mainos

Sokeririippuvuus – hiilihydraattiriippuvuus

Monet ihmiset ovat sokeririippuvaisia. Sokeririippuvuus ilmenee muun muassa siten, että kun sokerinhimo iskee, niin on valmis tekemään mitä vain saadakseen sokeria. Ja myös sillä tavalla, että kun alkaa syödä makeaa, niin sitä syö niin kauan kunnes kaikki on syöty tai maha on kipeä ja olo on turvonnut. Sokeririippuvuuden oikeita on myös, että on väsynyt pitkin päivää, vaikka onkin nukkunut yönsä hyvin ja se että mieliala vaihtelee. Kun saa näiden jälkeen hieman sokeria, niin olo paranee kummasti.

Sokeririippuvuudesta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä hiilihydraattiriippuvuutta. Hiilihydraatteja saadaan paljon karkeista, keksistä, pullista ja sipseistä.  Sokeririippuvaiset ihmiset saattavat syödä vaikka paketillisen keksejä putkeen ja sitten he elävät hetken onnen huumassa sokerihumalassa

Sokeririippuvuutta on alettu hoitamaan vasta viime vuosina, kun tauti on tunnistettu. Sokeririippuvainen ihminen voi hakeutua vertaistukiryhmään ja koettaa irtautua riippuvuudesta ryhmän tuen avulla. Useille ihmisille riippuvuudesta eroon pääseminen edellyttää kokonaisvaltaista irtautumista hiilihydraattipitoisista ruoista. Tällainen katkaisuhoito on tehtävä, jotta pääsee oman sokeririippuvuutensa herraksi.

Jokainen ihminen on oma yksilönsä. Toinen sietää sokeria paremmin kuin toinen. Toisella ihmisellä avattu karkkipussi saattaa kestää pöydällä avattuna vaikka viikonkin ajan ja toinen taas ahmii koko pussin puolessa tunnissa.

Jos ei tiedä, että onko sokeririippuvainen vai ei, niin voi tehdä seuraavanlaisen testin. Pariksi päiväksi kannattaa jättää pois kaikki hiilihydraattipitoiset tuotteet. Jos sinä aikana tulee kovat vieroitusoireet, väsymystä tai mielialan vaihteluita, niin luultavasti on sokerikoukussa ja on aika tehdä pysyvä ruokavaliomuutos. Sokeririippuvuus kannattaa tunnustaa itselleen, jotta osaa sitten toimia oikein. Herkuttelun tuoma mielihyvä kannattaa korvata jollain muulla mieluisalla tekemisellä. Voi harrastaa vaikka liikuntaa tai käsitöitä tai viettää mukavaa aikaa perheen tai ystävien kanssa.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.