mainos

Sokeririippuvaisuus on sairaus

Sokeri on kuin huume. Jos on sokerikoukussa, niin sokerihimoon ei auta mikään muu kuin sokeri. On muun muassa suklaariippuvaisia ihmisiä, karkkiriippuvaisia ja leivonnaisriippuvaisia. Yhteistä näille kaikille on, että omista suosikkiherkuistaan ei voi kieltäytyä, vaan niitä on saatava silloin kun himo iskee. Usein näitä syödään myös aivan hallitsemattomasti ja syömistä ei pystytä lopettamaan, ennen kuin kaikki herkut on syöty. Vaikka puolen kilon irtokarkkipussissa olisi enää pohja peitossa karkkeja, niin sekin syödään vaikka tuntuu, että vatsaan koskee ja oksennus tulee kohta.

Ihmiset pitävät luontaisesti makeasta, mutta toiset ovat sille herkempiä kuin toiset. Makeanhimoon löytyy historiallinenkin selitys. Jo aikojen alussa esi-isillemme makea oli merkki siitä, että jotain syötäväksi kelpaavaa on löytynyt. Myös äidinmaito on makeaa ja makea on kenties muistutus turvallisesta olosta oman äidin sylissä. Ruokakokemukset vaikuttavat myös ja muisto siitä, että joskus kovassa nälässä makea on poistanut hetkellisesti näläntunteen, saa kaipaamaan makeaa nälän hetkellä.

Ihmisiä on erilaisia, toiset pystyvät halutessaan rajoittamaan sokerin syöntiä ja toiset taas eivät pysty mitenkään muuten, kuin että keittiön kaappeihin laitettaisiin lukot estämään.

Vinkkejä sokeririippuvuuden hallintaan

Joillekin sokeririippuvaisille on ratkaisun tuonut totaalinen katkaisuhoito. Eli mitään sokeria ei laiteta enää suuhun, ettei tule repsahdusta. Sokeri korvataan makeutusjauheella tai hunajalla. Jo parissa viikossa sokerihimo on laantunut hieman ja olo on paljon parempi. Sokeririippuvaisen ihmisen kannattaa syödä kunnon ruokaa tasaisin väliajoin ja suurta nälkää ei saa päästää tulemaan. Silloin riski repsahtaa on suurimmillaan. Joskus kannattaa kokeilla siedätyshoitoa ja ottaa omaa herkkuaan aivan vähän ja todistaa itselleen, että pystyy nauttimaan vaikka vain yhden palan suklaata. Se täytyy tehdä hitaasti ja nautiskellen ja loppusuklaa täytyy laittaa jonnekin ulottumattomiin. Kotiin ei kannata ostaa vierasvaraherkkuja odottamaan yllätysvieraita, vaan ne voi hyvin hakea kaupasta, kun tietää että vieraita tulee. Omat sudenkuopat täytyy tunnistaa ja opetella käyttäytymään oikein. Jos iltaiset tv:n katseluhetket ovat pahimpia kompastuskiviä, niin niihin täytyy panostaa ja varautua. Itselleen voi varata vaikka hyviä hedelmälohkoja ja light-juomaa makean tarpeeseen. Jokainen tietää parhaiten, että mikä itsellään toimii.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.