Selkäkivut ovat todella yleisiä. Jopa noin neljä ihmistä viidestä kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Usein selkäkipu on valitettavasti toistuvaa ja joillain ihmisillä on siihen taipumusta. Tutkimusten mukaan vain noin joka neljäs selkäkivusta kärsivä potilas parantuu kokonaan vaivasta ilman mitään hoitoa tai kuntoutusta.
Selkäkipu voi johtua monista eri syistä. Yleisin syy on selän toimintakunnon heikentyminen. Toimintakyvyn heikentyminen puolestaan voi johtua ihmisen kehon rakenteellisista tekijöistä, selkää tukevien lihasten heikkenemisestä, lihaskoordinaation puutteesta, jatkuvasta yksipuolisesta selän käytöstä tai liiallisesta stressistä.
Viimeisimmät ohjeet selkäkivun hoidossa ovat fyysiset harjoitteet toimintakyvyn ylläpitämiseen ja toimintakyvyn palauttamiseen. Kuitenkin silloin kun on akuutti kipuvaihe, niin harjoittelulla ei ole merkitystä. Harjoitteiden merkitys korostuu vasta sitten, kun kipuvaihe on ohi ja ehkäistään sitä, ettei kipua enää tulisi. Kun on akuutti kipuvaihe päällä, niin kannattaa liikkua kivun rajoissa, mutta välttää kaikenlaisia ääriliikkeitä. Tässä vaiheessa kannattaa käydä lääkärillä tai koulutetulla kiropraktikolla, jotta selkäkivun syy voidaan selvittää ja aloittaa hoito.
Selän alueen kuntouttamisesta ei ole olemassa mitään yhtä hoitosuunnitelmaa, sillä yksilölliset erot ovat niin suuret ja toiveet erilaiset. Liikkeet kuntouttamisessa ovat rauhallisia ja usein niissä on yhdistetty hengitys ja liike. Liikkeet on suunniteltu palauttamaan liikettä kaikissa perusliikesuunnissa, eteenpäin, taaksepäin, sivulle päin ja selkää kiertäen. Lopuksi tehdään yleensä rentoutusharjoitus, joka rentouttaa kehon lisäksi mielen. Tutkimukset kertovat, että 90 prosenttia selkäkivusta kärsivistä ihmisistä hyötyvät tällaisista harjoitteista selkäkipunsa hoidossa tai kivun ehkäisyssä. Kaikista tärkeintä tällaisessa selkäkivusta kuntouttamisessa on harjoitusten säännöllisyys. Parasta olisi tehdä liikeharjoitteet aina kerran päivässä, aikaa ne eivät yleensä vie enempää kuin kymmenen minuuttia.