mainos

Saatko ruoasta liikaa suolaa?

Kannattaa kiinnittää huomiota omaan ruokavalioonsa, sillä liika suolansaanti aiheuttaa paljon terveyshaittoja. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riski kohoaa huomattavasti, jos suolaa syödään liikaa.

Tutkimusten mukaan normaali suomalainen nainen saa päivittäin syömästään ruoasta suolaa yli 7 grammaa, kun suositukset ovat maximissaan 5-6 grammaa per vuorokausi. Kuitenkin jo 1,5 grammaa suolaa vuorokaudessa olisi riittävä määrä. Suurimpia suolan lähteitä ruokavaliossa ovat kaikki puolivalmiit ja valmiit elintarvikkeet, viljatuotteet, leipomukset ja leikkeleet leivän päällä. Lisäksi murot ja juustot sisältävät yllättävän paljon suolaa. Niissä kannattaa lukea tarkasti, että mitä pakkauksen kyljessä sanotaan. Suomalaisten suosikissa ruisleivässä voi olla myös paljon suolaa, ellei valitse vähäsuolaista vaihtoehtoa. Vaikka ruisleipää syödään vain vähän per päivä, niin jo kuukausitasolla leipien suolapitoisuudet vaikuttavat voimakkaasti ihmisen saamaan kokonaissuolamäärään. Esimerkiksi kuudessa ruisleipäviipaleessa, jotka sisältävät suolaa 1,2 % on yhteensä suolaa 2,2 g ja taas ruisleivässä, jossa on suolaa 0,7 % vastaava lukema on 1,3 g.

Omia ruokatottumuksiaan kannattaa tarkkailla ja koettaa vähentää suolan käyttöä. Ruokia voi maustaa muullakin tavalla kuin suolalla ja aika helposti oma makuaisti tottuu vähäsuolaiseen ruokaan. Erityisesti lapsiperheissä tähän asiaan tulisi kiinnittää suurta huomiota, sillä pienet lapset eivät saa saada liikaa suolaa.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.