mainos

Kolesteroli – LDL ja HDL

Kolesteroli on jokaiselle tuttu sana, mutta tiedetäänkö sen merkitys oikeasti? Mitä se kolesteroli oikein on? On hyvää kolesterolia, jota pitäisi olla kehossa ja sitten on olemassa huonoa kolesterolia, jota pitäisi välttää. Mitä ne tarkoittavat ja mitä täytyy syödä saadakseen hyvät kolesteroliarvot?

Kolesteroli on elimistössä luonnostaan oleva rasvayhdiste. Kaikki solut sisältävät kolesterolia ja kolesteroli on tärkeä osa solukalvon muodostukselle solujen uloimmassa kuoressa. Kolesterolin päätehtävänä elimistössä on suojata elimistön hermosoluja ja sen toinen tehtävä on olla elimistön hormonituotannon raaka-aine.

Toimiakseen normaalisti elimistö ei tarvitse paljoakaan kolesterolia. Elimistö tuottaa suurimman osan kolesterolista maksassa öisin kun nukumme. Saamme kolesterolia myös ruoasta. Jos syömme ruokaa, jossa on huonoa rasvaa, niin elimistö alkaa muodostaa huonoa kolesterolia enemmän kuin hyvää kolesterolia. Tähän huonon kolesterolin muodostumiseen vaikuttavat ravinnon lisäksi myös perintötekijät ja hormonit.

Jos kehoon kertyy huonoa kolesterolia liikaa, niin rasvakertymät alkavat pakkaantua verisuoniin. Tästä on seurauksena verisuonten ahtaumat, jotka ovat merkittävä terveysriski. Tämän takia ihmisen kannattaa tutkituttaa omat kolesteroliarvonsa aika ajoin, jotta osaa puuttua asiaan, mikäli arvot ovat kohollaan.

Huono ja hyvä kolesteroli

Huono kolesteroli on nimeltään LDL-kolesteroli ja hyvä kolesteroli on nimeltään HDL-kolesteroli. LDL kuljettaa kolesterolia elimistössä maksasta soluihin. Jos kehossa on paljon ylijäämää, niin silloin LDL muodostaa suonenseinämiin rasvapaakkuja. Tämän takia LDL-arvojen on hyvä olla mahdollisimmat alhaiset. HDL:n tehtävänä on kuljettaa ylijäämäkolesteroli suonista takaisin maksaan, jossa kolesteroli hajoaa ja lähtee pois elimistöstä. Näin HDL estää verisuonten ahtaumia. On siis hyvä, että on mahdollisimmat korkeat HDL-arvot.

Jos kolesteroliarvot nousevat, niin siihen ei vaikuta ainoastaan elimistössä olevan kolesterolin määrä, vaan siihen vaikuttaa myös ruoasta saatava rasva. Jos ihminen syö rasvaista ruokaa, niin elimistö tuottaa enemmän huonoa kolesterolia. Jos haluaa alentaa kolesteroliarvojaan, niin täytyy syödä terveellisesti ja vähemmän rasvaa. Kannattaa valita aina vähärasvainen vaihtoehto kaikista tuotteista ja kannattaa suosia kalaa ja lintua. Joskus liikunta saattaa myös parantaa kolesteroliarvoja.

One Response

  1. ertsu Says:

    Ei ole olemassa kuin yhtä kolesterolia, se liikkuu LDL, HDL,VLDL,ym proteiinien sisällä, koska rasva ei imeydy veteen se ei myöskään imeydy vereen. elimistömme on hyvin suunniteltu nimittäin suuren osan kolesterolista se muodostaa itse, ja jos saamme ravinnosta kolesterolia ei elimistön tarvitse sitä itse niin paljon tuottaa. eli ei rasvan syönti suoraan verrannollisesti nosta LDL määrää. se on paljon monimutkaisempi prosessi.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.