mainos

Kivennäisaineet ja hivenaineet

Kivennäisaineet ovat alkuaineita, joita ihminen saa ravinnon mukana. Tutkimusten mukaan ihminen tarvitsee 12 – 16 eri kivennäisainetta elimistönsä toimintaan. Niillä on monia tärkeitä tehtäviä kehossa.

Kalsium

Kalsiumilla on tärkeä tehtävä luuston ja hampaiden hyvinvoinnissa. Kun elimistö saa tarpeeksi kalsiumia, niin luusto ja hampaat pysyvät vahvoina ja osteoporoosin vaara pienenee. On hyvä muistaa, että kalsium vaatii imeytyäkseen d-vitamiinia. Kalsium säätelee myös sydämen toimintaa ja veren hyytymistä ja sillä on tehtäviä lisäksi hermoimpulssien välittäjänä.

Magnesium

Magnesiumin tehtävät liittyvät luuston, lihasten sekä hermoston toimintaan ja niiden ylläpitämiseen. Suurin osa kehossa olevasta magnesiumista sijaitsee luustossa ja seuraavaksi eniten sitä on lihaksissa. Magnesiumilla on tärkeitä tehtäviä myös energiaravintoaineiden toiminnoissa ja sydänlihaksen ja hermojen ärtyvyyden säätelyssä.

Fosfori

Fosfori on hampaiden ja luuston rakennusaine ja se osallistuu energia-aineenvaihduntaan. Näiden tehtävien ohella fosfori toimii hemoglobiinin osana hapen kuljettamisessa kudoksiin ja solukalvojen rasvakerroksen rakenneosana.

Sinkki

Sinkki on antioksidantti, jonka merkitys soluille on todella tärkeä. Sinkki auttaa yleisesti elimistöä kasvussa ja kehityksessä. Se auttaa tuottamaan kasvuhormonia sekä testosteronia ja lisäksi sinkillä on tärkeä merkitys ihmisen hämäränäölle. Sinkki vaikuttaa tutkimusten mukaan myös ihon kuntoon.

Kupari

Kupari on mukana elimistön antioksidanttipuolustuksessa. Kupari myös säätelee elimistön lämpötilaa ja on mukana kolesteroli- ja sokeriaineenvaihdunnassa, sydämen toiminnassa ja vastustuskyvyn muodostuksessa. Kupari osallistuu myös joidenkin hormonien kuten adrenaliinin toimintaan.

Rauta

Rauta liittyy kiinteästi ihmisen veren hemoglobiiniin. Se siis osallistuu hapen kuljetukseen elimistössä. Rauta vapauttaa happea muun muassa lihaksille silloin kun lihas supistuu ja sydänlihaksen käyttöön.

Mangaani

Mangaania tarvitaan ihmisen elimistön energiatuotannossa sekä elimistön antioksidanttipuolustuksessa. Mangaania on kehossa eniten maksassa ja luustossa

Jodi

Jodi on välttämätön kivennäisaine kilpirauhasen toiminnalle. Jodista jopa 80 % sijaitsee elimistössä kilpirauhasessa. Kilpirauhasen erittämiä hormoneja tarvitaan kaikkeen kasvuun ja kehitykseen sekä perusaineenvaihduntaan. Kilpirauhanen säätelee myös pitkäaikaiseen stressiin sopeutumista.

Seleeni

Seleeni on antioksidantti, joka toimii tiiviissä yhteistyössä E-vitamiinin kanssa. Seleeni pitää huolta elimistön vastustuskyvystä ja sitoo haitallisia aineita kuten elohopeaa, lyijyä ja raskasmetalleja.

Kromi

Kromia on elimistön lihaksissa, munuaisissa, maksassa, pernassa ja luuytimessä. Sitä on tutkittu, mutta sen merkitystä ihmisen keholle ei ole saatu selville. Ei siis tiedetä, että mihin kromi elimistössä vaikuttaa.

Fluori

Fluori liittyy hampaisiin ja niiden hyvinvointiin. Fluoria tarvitaan hampaiden kehittymiseen ja se ehkäisee paikallisesti hampaiden reikiintymistä happohyökkäyksien aikana.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.