mainos

Juurekset suosioon

Kotimaiset juurekset ovat ihania ja terveellisiä. Juureksia voi käyttää ruoaksi monella eri tavalla. Niistä voi tehdä sosekeittoja, pyreitä, timbaaleja, piirakoita ja gratiineita. Tai niitä voi napsia välipalaksi aivan sellaisenaan. Juuresten monipuolisuudesta huolimatta juuresten käyttö ruokana on laskusuunnassa. Esimerkiksi vuonna 2006 juureksia käytettiin 10,6 kiloa henkeä kohden ja sitä aiempana vuonna vastaava määrä oli puolitoista kiloa enemmän. Vaikka kasvisten käyttö on vuodessa lisääntynyt, niin juuresten osuus kasviksista on vähentynyt.

Yli 65 -vuotiaat ostavat paljon juureksia ja he suosivat erityisesti lanttua ja punajuurta. Myös alle 34-vuotiaiden vihannesostoksissa juuresten määrä on lisääntynyt. Jotkut ajattelevat että juurekset ovat vanhanaikaista ruokaa ja nyt olisikin aika saada kasvatettua ihmisten tietoisuutta näistä monipuolisista ja vitamiinirikkaista kasviksista. Lisäksi juurekset ovat kaikkein edullisimpia kasviksia ja se tulisi tuoda ihmisten tietoisuuteen.

Suosituin juures on porkkana ja sitä kuluu 8,5 kiloa per henkilö. Seuraavana tulevat lanttu, punajuuri, bataatti ja nauris. Luomujuureksista suosituin on porkkana ja sen jälkeen tulevat palsternakka, juuriselleri, maa-artisokka, punajuuri, lanttu, nauris ja mustajuuri.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.