mainos

Huimaus – Mistä huimaus johtuu?

Huimaus on tunne siitä, että oma tasapaino on häiriintynyt. Tai tunne siitä, että ympäristö on liikkeessä. Jokainen kokee huimauksen hieman eri tavalla ja kuvailee sitä eri lailla. Huimauksen tunne on pelottava ja epämiellyttävä, ja siihen liittyy kaatumisen ja pyörimisen tunne.

Yli puolet kaikista huimauskohtauksista johtuu korvaperäisistä sairauksista. Tavallinen korvasairaus on asentohuimaus, joka johtuu siitä että korvassa olevat kiteet menevät väärään paikkaan. Tämä asentohuimaus on voimakkainta aamuisin ja pahinta aina makuuasennossa

Huimaus voi myös liittyä Menierin tautiin. Siinä yksi kohtaus voi kestää jopa monta tuntia. Sairauteen kuuluu myös korvien soiminen, tinnitus ja paineen tunne toisessa korvassa sekä kuulon alentuminen toiselta puolelta. Näitä huimauskohtauksia ei pysty ennakoimaan ja juuri se aiheuttaa paljon pelkoja potilailla.

Tasapainohermon tulehdus eli vestibulaarineuroniitti  aiheuttaa pyörittävää ja voimakasta huimausta. Se kestää yleensä pari päivää, parantuu kokonaan noin kuukaudessa ja potilaalle ei jää enää mitään oireita.

Huimaus voi myös johtua äkillisestä verenpaineen laskusta tai niskajännityksestä. Se voi myös olla jonkun lääkkeen käytön sivuvaikutus. Huimausta aiheuttavat myös psykosomaattiset syyt muun muassa paniikkihäiriö.

Yleensä huimaus ei ole vaarallista ja vain kymmenellä prosentilla huimauksesta kärsiviä huimaus on peräisin aivoista. Kasvaimet ovat hyvin harvoin huimauksen syy, eikä huimaus myöskään ole MS-taudin ensioire. Huimausta voi ehkäistä liikunnalla ja hyvällä lihaskunnolla voi paikata huonoa tasapainoa. Huimaus ei liity millään tavalla ikääntymiseen, vaan se voi lapsella olla yhtä yleistä kuin vanhemmalla aikuisella. Alkoholin käyttö voi aiheuttaa huimausta; tällä ei tarkoiteta kohtuukäyttöä vaan kovaa ryyppäämistä. Ihmisen tasapainohermosto alkaa reagoida liialliseen alkoholinkäyttöön vahvasti ja välillä tuntuu nukkumaan mentäessä kuin huone pyörisi.

Melkein aina huimaus menee ohi aivan itsestään ja lääkitystä ei tarvita. Asentohuimausta voi helpottaa menemällä kyseiseen asentoon tieten tahtoen useita kertoja päivässä ja siinä asennossa pysytään niin kauan että huimaus lakkaa. Fysioterapeutti voi myös opastaa asentohuimauksen hoitoa. Jos huimaus haittaa normaalia elämää, niin lääkärille kannattaa hakeutua, jotta lääkäri voi selvittää huimauksen syyn ja asiaan voi koettaa saada parannusta.

Linkit

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.