mainos

Ylipaino aiheuttaa lapsettomuutta

Usein perheeseen toivotaan lasta, mutta vauvaa ei vain näy eikä kuulu. Eräs merkittävä lapsettomuuden tekijä on ylipaino. Aina ei tiedetäkään, että jo pieni painonpudotus lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta huomattavasti. Tämä siis pätee silloin kun lapsettomuudelle ei löydy fysiologista selitystä naisesta eikä miehestä. Tutkimusten mukaan ylipainoisella naisella raskaaksi tuleminen kestää keskiverroin kaksin kertaisen ajan verrattuna normaalipainoiseen naiseen.

Suuri rasvakerros heikentää lisääntymishormonien tuotantoa molemmilla osapuolilla, sekä naisella että miehellä. Naisilla ylipaino aiheuttaa myös kuukautishäiriöitä sekä munasolun irtoamishäiriöitä. Nämä johtuvat muun muassa siitä, että ylipainoisella ihmisellä insuliinintuotanto on heikentynyt. Ylipaino vaikuttaa myös mahdolliseen koeputkihedelmöitykseen siten, että keskenmenon vaara on paljon suurempi jos nainen on ylipainoinen. Hedelmöityshoidoissa täytyy myös syödä enemmän lääkkeitä, joten niiden sivuvaikutukset ovat suuremmat ylipainoiselle naiselle.

Näistä syistä johtuen ylipainoisia raskaaksi tuloa suunnittelevia naisia ja miehiä kannustetaan elämäntaparemonttiin. Kuntoilun aloittaminen ja ruokavalion keventäminen piristää myös mieltä ja aiheuttaa hyvää oloa. Tämä heijastuu koko elämään, ehkä stressikin lieventyy tätä kautta.

Ylipainoiseksi luokitellaan silloin jos painoindeksi on yli 25. Vyötärönympärys kannattaa mitata myös. Jos naisen keskivartalon vyötärömitta on yli 88 cm tai miehen yli 102 cm, on henkilöllä vyötärölihavuutta ja laihduttaminen on suotavaa.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.