mainos

Karppaus

Karppauksessa ei paljoa leipää syödä

Karppaamisella tarkoitetaan ruokavaliota, jossa hiilihydraatteja syödään vähemmän kuin virallisterveellisessä ruokavaliossa. Ne vähät hiilihydraatit, joita karppaamisessa syödään, ovat hitaasti verensokeria kohottavia hiilihydraatteja.

Karppaussuuntauksia on monia erilaisia. Atkinsin dieetti on ehkä tunnetuin. Siinä pyritään saamaan keho ketoosiin. Montignacin dieetti on toinen suosittu suuntaus ja se on hyväkarppaamista. Suurin osa karppaajista suosii alakarppaamista, jossa ei ole mitään tiukkaa dieettiä jota tulisi noudattaa, vaan jokainen kuuntelee kehoaan ja suunnittelee itse ruokavalionsa hiilihydraattiperusteisesti.

Suurin ero alakarppaajilla ja virallisella ravintotietoudella on rasvakäsityksessään. Kun virallisissa ravintosuosituksissa rasvat jaetaan kasvisrasvoihin ja eläinrasvoihin eli tyydyttymättömiin ja tyydyttyneisiin rasvoihin, niin alakarppauksessa ne jaetaan luonnollisiin ja jalostettuihin rasvoihin.

Media on kritisoinut alakarppausta kovasti ja sitä on sanottu epäterveelliseksi. Kuitenkin alakarppausta puoltavat jo useat tutkimukset ja monet henkilöt kertovat pudottaneensa karppauksella painoaan pysyvästi. Lisäksi useiden karppiruokavaliota noudattaneiden veren rasva-arvot ovat parantuneet ja olo on virkeämpi. Ja lisäksi joillain vatsavaivat ja allergiat ovat hävinneet kokonaan. Makeanhimosta on myös kokemusten mukaan päästy kokonaan eroon karppiruokavaliota noudattamalla.

Karppiruokavalio

Kaikissa karppaussuuntauksissa pitkälle jalostettuja hiilihydraatteja vältetään kokonaan. Näitä ovat sokeri ja kuorittu vilja. Lisäksi tärkkelyskasvien, kuten perunan ja maissin, syönti on lopetettava kokonaan. Näiden tilalle lautaselleen voi valita vihreitä vihanneksia. Koska hiilihydraatteja vältetään, niin tilalle otetaan rasvoja. Karppiruokavalion perustana ovat luonnolliset rasvat eli liha, kala, pähkinät, kookosöljy, voi ja kasviöljy. Ruoka kannattaa aina valmistaa itse, sillä einekset sisältävät runsaasti kovetettua kasvisrasvaa, joka koetaan todella haitalliseksi. Kevyttuotteet ovat myös kiellettyjä, koska niissä rasva on yleensä korvaksi tärkkelyksellä ja lisäaineilla.

Ennen kuin suunnittelee karppiruokavalion aloittamista, niin kannattaa miettiä, että mitä haluaa tällä ruokavaliollaan saavuttaa? Haluaako pudottaa painoaan vai kiinnostavatko terveyshyödyt enemmän. Painonpudottajille alakarppaaminen on hyvä vaihtoehto, mutta normaalipainoisen kannattaa suunnitella hyväkarppaamista. Jos on todella ylipainoinen, niin ketokarppaaminen on paras vaihtoehto.

Kannattaa perehtyä huolellisesti alan kirjallisuuteen, ennen kuin heittäytyy tähän uuteen ruokavalioon. Karppausruokavalio vaatii aluksi paljon perehtymistä, mutta jatkossa ohjeistukset tulevat suoraan selkäytimestä ja niihin ei edes enää kiinnitä huomiota. Muistettava asia on myös, että tulokset eivät näy vielä muutamassa päivässä. Kun siirtyy hiilihydraattipitoisesta ruokavaliosta karppaamiseen, niin aluksi saattaa tulla haitallisia sivuvaikutuksia. Kun keho tottuu uuteen dieettiin, niin sivuvaikutukset yleensä lähtevät pois.

 

 

 

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.