mainos

Vinkkejä hyvään yöuneen

Yöuni on kaikista tärkein asia ihmisten hyvinvoinnille. Jos ei nuku öisin, niin ei voi elää täysipainoista elämää. Yöuni vaikuttaa todella moneen asiaan. Suurin merkitys sillä on immuunipuolustusjärjestelmällemme. Se vaikuttaa myös muistiimme sekä painonhallintaamme. Riittävällä yöunella on myös suuria sairauksien estämisvaikutuksia, se estää muun muassa sydän- ja verisuonitautia, syöpää ja diabetestä. Tästä on tehty monia eri tutkimuksia. Unirytmimme pääsäätelijä on melatoniini-hormoni, jota ihmiset aivot valmistavat.

-          Päivänvaloa kannattaa tankata silloin kun sitä on tarjolla. Eli ulkoile hieman aamupäivällä, jos se on mahdollista. Aamupäivisin valo on voimakkaimmillaan. Kun ihmisen käpyrauhanen saa päivänvaloa niin se lopettaa melatoniinin tuottamisen päiväksi ja tuottaa sitä enemmän yöaikaan.

-          Vältä liiallista kahvin ja alkoholin käyttöä. Ne aiheuttavat useille univaikeuksia tai nukahtamisvaikeuksia. Tupakointi ei myöskään edistä hyvää yöunta.

-          Illalla ennen nukkumaan menoa kannattaa sammuttaa valoja jo hyvissä ajoin ennen nukkumaan alkamista. Se auttaa melatoniinin lisääntymistä kehossa ja sitä myöden nukahtamisen helpottumista.

-          Vältä myöhäistä tietokoneen käyttöä iltaisin, sillä se ei vaikuta suotuisasti yöuneen.

-          Makuuhuoneessa täytyy olla aivan pimeää, yövaloa ei kannata käyttää.

-          Kun heräät yöllä esimerkiksi käymään wc:ssä, niin älä silloinkaan

sytytä valoa.

-          Tutkimusten mukaan ennen nukkumista meditoiminen tai rukoileminen lisää melatoniinin määrää kehossa ja auttaa nukahtamaan helpommin.

-          Melatoniinin kehittymiseen kehossa auttaa seuraavien ruoka-aineiden syöminen: kalkkuna, saksanpähkinät, auringonkukan siemenet, banaani ja maito.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.