mainos

Vähähiilihydraattinen dieetti – karppaus

Vähähiilihydraattinen dieetti eli karppaus (low carb.) on suosittu painonpudotus menetelmä. Se perustuu siihen, että hiilihydraattipitoisia ruokia saa syödä aivan vähän, juuri sen verran kuin tarvitsee pärjätäkseen. Sen sijaan proteiineja ja rasvaa sisältäviä ruokia syödään enemmän kuin normaalissa ruokavaliossa on suositeltu. Tunnetuin vähähiilihydraattinen dieetti on amerikkalaisen Robert Atkinsin kehittämä painonpudotusmenetelmä ns. Atkinsin dieetti. Tällöin dieetistä kiisteltiin kovasti ja sillä oli niin kannattajia kuin vastustajiakin. Muita tunnettuja vähähiilihydraattisia dieettejä ovat zone, Montignac ja South Beach.

 Nykyisten uusien tutkimusten mukaan vähähiilihydraattinen dieetti on turvallinen ja tehokas tapa laihduttaa. Jos tätä dieettiä kuitenkin jatkaa liian kauan, niin sen terveydelle haitalliset vaikutukset korostuvat.  Ja muistettavaa myös on, että tämä dieetti ei ole Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema.

Vähähiilihydraattinen dieetti on nopeampi tapa pudottaa painoa kuin vähärasvainen dieetti. Tutkimusten mukaan ensimmäisten kahden kuukauden aikana painoa on tippunut noin 3 kiloa enemmän kuin vähärasvaisella dieetillä. Tässä dieetissä keho menee ketoosiin, jonka takia paino putoaa. Näläntunnetta ei ole, sillä rasva ja proteiini pitävät nälkää hyvin loitolla. Tutkimusten mukaan myös lihasmassa säilyy tällä dieetillä paremmin kuin vähärasvaisella dieetillä.

Vähähiilihydraattisessa dieetissä täytyy minimoida seuraavien runsaasti hiilihydraatteja sisältävien ruokien käyttö: peruna, pasta, riisi, leipä, sokeri ja makeiset. Sen sijaan syödään paljon lihaa, kananmunia, sokerittomia maitotaloustuotteita, kalaa, äyriäisiä, kasviksia ja hedelmiä.

Vähähiilihydraattisen dieetit huonot puolet tulevat esiin vasta sitten, kun dieettiä on noudatettu yli kahden vuoden ajan. Silloin on todettu, että runsas rasvan saanti vaikuttaa lisäten sydän- ja verisuonitautia sekä syöpäriskiä. Tätä dieettiä noudattavien kannattaakin tasapainottaa rasvan saanti niin, että osa rasvasta on peräisin kasvikunnasta, jolloin se on ns. hyvää rasvaa.

4 Responses

 1. hehhhee Says:

  itse ajattelin aloittaa tuollaisen dieetin kun on näitä liikakiloja vähän kertynyt. ja olis kiva sitte enskesänä olla rantakunnossa :)

 2. Jokke Says:

  Hiilareita vähentämällä on tullut hyvin pudotettua painoa jo kahdeksan kiloa ja paino senkuin tippuu edelleen. Ei välttämättä tarvitse ihan niin tarkkaan noudattaa näitä karppaus dieettejä ja ruokavalioita, kun vaan yleisesti ajattelee että hiilihydraatit on pahasta ja katsoo vähän mitä suuhunsa laittaa.

  Pelkästään sillä että katsoo mistä eri tuotteet koostuvat ja tietoisesti vähentää hiilareiden määrä päivittäisessä ravinnossa saa monilla suomalaisilla painon tippumaan. Samalla kun lisää ravinnossa kasvisten osuutta, niin sekin tuo terveellisempää ruokavaliota samalla. Itse olen siis vaihtanut hiilaripitoiset perunat, riisit, pastat ja leivät kasviksiin, rahkoihin, kananmuniin ja lihatuotteisiin kuten kana, paistijauheliha. Totaalikieltoon on mennyt suklaat, karkit, pullat ja muut herkut, joita tuli ennen syötyä jopa päivittäin ja sieltä se suurin hiilihydraatti määrät olivatkin peräisin. Monesti olen laihduttanut ja kiinteyttänyt pelkästään sillä että olen lopettanut kaiken makean syömisen, mutta nyt olen myös katsonut muun ruuan perään sekä aktiivisesti lukenut tuoteslosteita ja ravintopitoisuuksia purkin kyljestä. Yllättävän monessa tuotteessa on hiilareita todella paljon, joten tietoisuus on lisääntynyt paljon hiilareita karttaessa.

  Voin suositella muillekin ainakin seuraamaan miten paljon tulee hiilihydraatteja syötyä ja kokeilemaan vähähiilihydraattista ruokavaliota edes yhden kuukauden ajan.

  Poista aluksi vaikka viikottaisesta ruokavaliosta pastat, riisit, perunat ja leivät ja tuo tilalle kasvikset (paljon), rahkat ja kananmunat ja katso miten oma olosi muuttuu kuukauden aikana. Ota vaikka viikko kerrallaan, niin ei tunnu niin pitkältä ajalta muuttaa ruokavaliota. Itsellä auttaa paljon vireystilaan ja urheillakin jaksaa samalla.

  Niin ja olen ottanut voin käytön mukaan ruokailuun. Silloin kun tulee syötyä, niin syön ainakin maukasta ruokaa joka on tehty kunnon raaka-aineista eikä mistään kevyt soopasta, kuten monet dieetit ja painonlaskijat pitävät tärkeänä. Onneksi on vähän muuttunut tämä kulttuuri ja saa syödä taas maistuvaa ruokaa eikä tarvitse kärvistellä dieetin aikana.

  Ja kyllä sitä joskus tulee syötyä mitä sattuu ja kylässä syön aina mitä tarjotaan. Otan vain vähemmän niitä minulle huonompia ruokia, kuten perunaa ja pastaa ja enemmän niitä hyviä kuten lihaa ja kasviksia. Ja kyllä sitä tulee myös juhlittua välillä ihan normaalisti eli viikonloppuna baariin ja seuraavana päivänä heikotukseen mitä tekee mieli pizzaa ja suklaata sekä limua ihan sokerilla makeutettuna. Kun noita juhlimisia ei ihan joka viikonloppu ole, niin hyvin on pysynyt paino laskusuunnassa jo useamman kuukauden ja aina juhlimisen jälkeen tulee tehtyä tiukempi viikko ja liikuttua enemmän.

  Hiilarit vähemmälle ja proteiinia kehiin, niin kansa laihtuu ja voi paremmin myös dieetillä.

 3. Minsku Says:

  Kokeilin karppausta reilun kuukauden ja se oli kamalaa. Tulin aivan sairaaksi, naama muuttui harmaaksi, oli voimaton ja väsynyt olo. Olen palannut vanhaan dieettiini ja voin taas mainiosti! Ja vanha dieettini sisältää kaikkea karppaajien mielestä syntistä: täysjyväleipää, täysjyväpastaa, ohraa ym. Lisäksi syön normisti maitotuotteita, kasviksia, hedelmiä, lihaa ym. Siis kunnon sekaravintoa. Paino on pysynyt tällä dieetillä samana jo kauan(normirajoissa) ja olo on ihan mainio! Pullaa ym. makeaa en syö kuin oikeastaan viikonloppuisin. Onko karppaus vain sellaisille ihmisille, joilla on ollut reippasti ylipainoa jo ties kuinka kauan ja jotka ovat kunnon pullahiiriä…?

  Lisäksi en ymmärrä mikä siinä viehättää, että karppauksessa saa syödä niin paljon kuin haluaa? Eikö teillä ihmiset ole mitään itsehillintää? Tulen varsin hyvin täyteen 70gr kuivapastaa keitettynä ja annoksesta kastiketta ja salaattia.

  Uskomattomin väite minkä olen kuullut karppaajan suusta: lihansyöntini ei ole lisääntynyt karppauksen myötä vaan olen lisännyt kerman määrää, joten hiilijalanjälkeni ei ole sen suurempi..No mistä se kerma tulee? Kaupastahan se tietty joo…

 4. äiti Says:

  suosittelen ennen karppauksen aloitusta 4pv kestävää lentoemännän diettiä! Sillä on tarkoitus poistaa nestettä kehosta…itse löysin google haulla:lentoemännändieetti hyvän ohjeen kauneus ja terveys sivuilta!! Maut ei mitään parhaita mutta toimi todellakin minulla 3,5kg lähti neljässä päivässä! Ja arvio oli ohjeessa että noin 4kg/4pv eli 1kg/1pv kokeilkaa ihmeessä!!

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.