mainos

Painonhallinta

Painonhallinta on todella tärkeää. Ylipainon myötä monien sairauksien riskit kasvavat ja jopa elinikä lyhentyy liikapainon takia. Ylipaino myös kuormittaa ihmisen tuki- ja liikuntaelimistöä. Painonhallinta on erityisen tärkeää, jos oma painoindeksi on yli 30. Maailman terveysjärjestö WHO on muun muassa nostanut lihavuuden ehkäisyn yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista kroonisten tautien ehkäisyssä. Kilojen kanssa kamppailu ei välttämättä ole helppoa eikä hauskaa, mutta se kuitenkin kannattaa.

Tilaa laihdutustuotteita sekä painonhallinnan tuotteita Hyvinvoinnin Tavaratalosta!

Toiveena on se, että aikuisiällä paino saisi olla vain noin viisi kiloa enemmän kuin nuoruusiässä. Monilla se on kuitenkin tuplaantunut, triplaantunut tai jopa nelinkertaistunut. Tällöin täytyy ottaa oma paino haltuun ja ryhtyä kiinnittämään huomiota ruokatottumuksiinsa. Usein kilot hiipivät salakavalasti vaikka vain yksi tai kaksi kiloa per vuosi.

Painonhallinta kannattaa aloittaa siten, että mittaa oman painoindeksinsä eli BMI:nsä. Painoindeksi lasketaan niin, että oma paino (kg) jaetaan pituuden neliöllä. Jos BMI on yli 25, mutta alle 30, on ylipainoinen ja jos BMI on yli 30, on kyse jo lihavuudesta. Oma vyötärönympärys kannattaa myös mitata. Naisilla suositus on alle 80 cm ja miehillä 100 cm. Nämä vyötärölle kertyneet kilot ovat erityisen haitallisia ja mikäli niitä on paljon, niin laihduttaminen on todella suositeltavaa.

Painonhallinta perustuu siihen, että muuttaa omat ruokailutottumuksensa pysyvästi. Uusi elämäntapa on omaksuttava osaksi jokapäiväistä arkea. Laihduttamista ei voi ajatella vain kuuriluontoisena projektina, vaan sen on oltava pysyvää. Onnistuneessa painonhallinnassa ei voi palata vanhoihin ruokailutapoihinsa, kun tavoitepaino on saavutettu. Silloin kilot alkavat hiipiä takaisin hyvinkin nopeasti. Tällainen jojoilu on terveyden kannalta erityisen haitallista ja ei-toivottavaa. Liikunta kannattaa myös ottaa mukaan jokaviikkoiseksi harrastukseksi. Sen lisäksi, että liikkuminen tuo hyvää oloa, niin se auttaa myös painonhallinnassa.

Omiin ongelmiin kannattaa tarttua ajoissa ja tehdä asiat selväksi itselleen. Kukaan muu ei voi hoitaa laihduttamista ja painonhallintaa toisen ihmisen puolesta. Kaikki lähtee vain ja ainoastaan omasta itsestään. Painonhallinta vaatii sitoutumista ja sinnikkyyttä, mutta lopussa kiitos seisoo. Oma terveys on todella tärkeätä ja se kannattaa laittaa herkuttelun etusijalle.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.