mainos

Lasten ruokavalio on puutteellinen

Kuopion yliopistossa on tehty tutkimus, että lapsemme syövät liian yksipuolista ruokaa. Tutkimus on tehty tutkimalla ala-aste ikäisten lasten ruokapäiväkirjoja. Poikkeamat ovat samoja mitä aikuisilta on huomattu. Mitä isot edellä niin sitä pienet perässä. Lapset saavat liikaa kovia rasvoja ja erityisesti suolaa. Sokeriakin käytetään liikaa. Puutetta on myös kuiduista, D-vitamiinista sekä B-vitamiineihin kuuluvasta folaatista.

Ruokavaliota pystyy korjaamaan melko vähäisillä muutoksilla. Täytyy alkaa tarkkailemaan ostettujen ruokien ja leipien suolapitoisuuksia sekä laittaa vähemmän suolaa kotiruokaan. Kannattaa suosia kokojyvätuotteita ja kasviksia, sillä niistä saa folaatteja. Välipaloina kannattaa suosia vitamiinirikkaita kasviksia ja juoda janojuomaksi vettä. Kalaa tulisi syödä ruoaksi ainakin kaksi kertaa viikosta. Näin turvataan lasten d-vitamiinin saanti. Alle kaksivuotiaille suositellaan annettavaksi d-vitamiinitippoja ruokavaliota täydentämään. Meidän aikuisten täytyy itse noudattaa näitä oppeja, niin lapsemme oppivat perässä.

Koululaisilla kouluaterioiden merkitystä on korostettava. Jopa joka kymmenes koululainen jättää kouluruokailun väliin ja syö omia välipalojaan. Suurin osa syö valikoiden ja vain pieni vähemmistö syö kaikkea tarjolla olevaa ruokaa.

Lapsille ei kannata syöttää lisäravinteita turhaan. Aika monet vanhemmat syöttävät lapsilleen pillereitä purkista vailla perusteltua syytä vain varmuuden vuoksi. Oikeasti lisäravinteita tarvitsevat vain kroonisesti sairaat ihmiset. Pillereistä voi olla enemmän haitta kuin hyötyä, ylisuuret annokset voivat aiheuttaa pahoinvointia ja muutoksia kehossa.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.