mainos

Kevennysvihjeitä ruokavalioon

Valitse aina vähärasvaisia tuotteita. Muun muassa maitotuotteista on tarjolla paljon vähärasvaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi maito, piimä, jogurtit ja juustot. Lihoista on myös tarjolla monia vähärasvaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi kevyt jauheliha, kanafile ja porsaan sisäpaisti. Ota aina marinoimaton versio ja mausta liha sitten itse. Kermaa voit käyttää ruoanlaitossa kuin ennenkin, mutta vaihda tavallinen kerma ultrakevyeen kermaan, jossa on ainoastaan 2 tai 4 % rasvaa. Välillä hyvän kastikkeen voi tehdä tomaattimurskastakin, joka on lähes kaloritonta.

Kannattaa aina lukea tuotteiden tuoteselosteet läpi huolellisesti, eikä uskoa suoraan tuotteessa olevaa kevyt-sanaa. Tuote saattaa kevyestä mainonnastaan huolimatta hyvinkin rasvainen.

Välipaloja kannattaa nauttia aivan kuten ennenkin, sillä silloin verensokeri pysyy tasaisena, eikä kamala näläntunne ehdi yllättää. Välipala voi olla hedelmiä tai vaikka ruisleipä kevytlevitteellä ja juustolla tai kinkulla ja kasviksilla. Välipalat kannattaa suunnitella etukäteen, jotta ei nälkäisenä päädy kaupan suklaapatukkahyllylle. Tilanteisiin kannattaa varautua hyvällä etukäteissuunnittelulla, jotta ei kiireessä tule tehneeksi vääriä valintoja.

Eineksiä ei kannata syödä ollenkaan, sillä niistä ei voi tietää, että mitä ne sisältävät. Hyvin usein niissä on paljon rasvaa ja paljon energiaa.

Suosi rasvattomia ruoanvalmistustapoja. Ruoka kannattaa grillata, keittää tai hauduttaa uunissa. Esimerkiksi paistopussissa hauduttaminen on loistava tapa valmistaa rasvatonta ja terveellistä ruokaa. Ruokia ei kannata paistaa rasvassa, sillä se on aivan turhaa rasvan keräämistä. Jos on pakko paistaa, niin kannattaa käyttää teflonpannua ja suihkauttaa siihen tarvittaessa aivan tilkka öljyä suihkepullosta.

Syö kaksi lämmintä ruokaa päivässä ja aina kunnon aamiainen, jotta ei tule naposteltua erilaisia ruokia pitkin päivää. Ota lautasmalli käyttöön eli laita aina puolet lautasesta täyteen kasviksia ja vain toinen puoli täyteen ruokaa. Älä ota lisää ruokaa, vaikka tekisi mieli. Luultavasti vatsasi on jo täynnä ja haluaisit syödä lisää ainoastaan mielihalun takia.

Alkoholin käyttöä kannattaa säännöstellä, sillä se sisältää huomattavan paljon energiaa.

Älä syö toisten mieliksi. Jos olet sosiaalisessa tilanteessa, jossa muut syövät paljon, niin sinä voit kieltäytyä syömästä. Kerro, että haluat keventää tai teeskentele vaikka päänsärkyä, jottei sinun tarvitse pakon edessä syödä.

Syö paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Varsinkin kesäaikaan kevyitä luonnonherkkuja on tarjolla joka paikassa. Niitä syödessään ilo on varmasti moninkertainen epäterveellisiin herkkuihin verrattuna.

Kevyitä vaihtoehtoja tuttujen vaihtoehtojen tilalle:

Tuoremehu – light mehutiivisteestä tehty mehu

Virvoitusjuomat – light virvoitusjuomat

Makkara – kevyt kinkkuleike tai kalkkunaleike

Viineri tai munkki – kotipulla

Sipsit – rasvaton mikropopcorn

Pasteija – leipäpala kevyillä päällisillä

Suklaapatukka – terveysmyslipatukka tai vaikka lakupötkö

Irtokarkit – pieni karkkiaski tai tikkari

Jäätelö – kevytjäätelö tai mehujää

Tuorejuusto – valitse kevyttuorejuusto ja lisää siihen vielä puolet rasvatonta rahkaa, jotta se kevenee entisestään

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.