mainos

C-vitamiini

C-vitamiinin tehtävät

C-vitamiinin toinen nimitys on askorbiinihappo. Se on vesiliukoinen vitamiini, joka toimii kehossamme hyödyksi monella eri tapaa. Tärkeimpiä C-vitamiinin tehtäviä ovat kalsiumin sekä raudan imeytymisen edistäminen, antioksidanttina toimiminen, rasvahappojen ja A- sekä E-vitamiinin hapettumisen estäminen ja B-vitamiinien imeytymisen varmistaminen.

C-vitamiinin puutosoireet

C-vitamiini ja sen lähteet ovat yleensä tuttuja kaikille ihmisille ja se on ehkä tunnetuin vitamiini suuren yleisön keskuudessa. C-vitamiini liitetään yleensä flunssan hoitoon, vaikka siitä ei tieteellistä todistetta olekaan. Jos saa liian vähän C-vitamiinia niin pahin oire on keripukki, mutta nykyään sitä ei onneksi enää juuri esiinny. Muita puutoksen oireita ovat väsymys, haluttomuus, lihaskivut ja nivelkivut.

C-vitamiinin lähteet

C-vitamiinia saa kasviksista ja hedelmistä. Parhaita lähteitä ovat peruna, juurekset, paprika, kiivi, sitrushedelmät, ruusunmarja, persilja ja tyrnimarja.

C-vitamiinin saanti

C-vitamiini ei varastoidu elimistöön, joten sitä ei voi saada ruoasta liikaa. Joitain tutkimuksia tästä aiheesta on tehty ja on huomattu kuitenkin, että jos C-vitamiinia saa pitkällä aikavälillä joka päivä jättimäisesti yli suositusten, niin sillä saattaa olla yhteyttä munuaiskivien syntyyn.

C-vitamiinilisäravinteet ovat todella suosittuja, sillä niiden vastustuskykyä lisäävään tehoon uskotaan.

Kirjoita oma kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.